MikiSileoni

Radikaaleja ehdotuksia osa 1

Lähestyvien vaalien alla on tärkeää tuoda myös esille muutakin kuin maahanmuuttoon liittyviä seikkoja. Emmehän mene kaikkien yhteisiä asioita hoitamaan jos koko politiikkamme keskittyy vain maahanmuuton ympärille, ihmiset tarvitsevat töitä ja niistä saatavien korvausten on oltava riittäviä jotta töitä kannattaa oikeasti tehdä. 


Nykyisin erityisesti matalapalkka-aloilla töissä käyvät ihmiset eivät vain yksinkertaisesti pärjää ja pysty elämään tekemällä töitä, tämä koskee varsinkin pk-seudulla asuvia. Siksi lähden kampanjassani ajamaan mallia jossa alle 1700€/kk tuloista ei pitäisi maksaa prosenttiakaan veroja. 


Täällä alennettaisiin kynnystä vastaanottaa alemman palkkaluokan töitä. Meillä nimittäin on tällä hetkellä työvoimapula on todellista monilla matalapalkka-aloilla koska yksinkertaisesti niitä töitä tekemällä ei pärjää taloudellisesti, siksi harva haluaa niitä tehdä. 


Valtion on taloudellisesti kannattavampaa saada ihminen töihin vaikka hän ei veroja maksaisi pienemmistä tuloistaan, kun maksaa hänelle asumiskustannukset ja toimeentulotuen. Veroja joka tapauksessa jokainen meistä maksaa kaikesta kuluttamisestaan. Tästä hyötyisi myös moni pienyrittäjä sillä nämä harvoin pystyvät suuryritysten kanssa kilpailemaan palkkojen suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tämähän olisi selvä kilpailuetu vaikkapa Saksaan nähden sisämarkkinoilla.

Käyttäjän HarriNissinen kuva
Harri Nissinen

Kun puhutaan helpotuksesta matalan palkan alalle, niin olisi hyvä tarkistaa mahdollisuutta nostaa myös ulosoton suojaosuutta kattamaan ainakin vuokra ja perusturva.

Oikeus.fi antaa seuraavaa tietoa nykyisestä suojaosuudesta:

Velallinen yksin: 672,30 €
Velallinen +1 elatuksen varassa: 913,50 €
Velallinen +2 elatuksen varassa: 1154,70 €
Velallinen +3 elatuksen varassa: 1395,90 €

PK-Seudulla vuokra, laskut ja ruoka saattavat kustantaa jo sen 1100e/kk yksin asuvalle.

Esim. tällä 1700e/kk palkalla ja 0% veroilla ulosottoa yksin asuvalle velkaantuneelle kertyisi n. 560e. Käteen jäisi käytännössä se, mitä tukiverkostomme jo hänelle tarjoaa. En usko tämän lisäävän motivaatiota työn vastaanottamiseen.

Oma ehdotukseni on siis esim. tähän lisäksi olisi se, että suojaosuus kattaisi vähintään vuokran ja perusturvan. Jos suojaosuus olisi esim. 400e suurempi yksin asuvalle velkaantuneelle, voisi ulosotto olla suojaosuuden ylittävältä osuudelta esim. 40%. Tällöin käteen 1700e/kk palkasta jäisi n. 1450e/kk. Työtä vastaanottavan ei tarvitse enää täyttää tukihakemuksia, koska työ maksaa asumisen ja perusturvan. Lisäksi käteen jäisi se n. 350e enemmän kuukaudessa, kuin tukiverkostossa ollessa.

Suomalaisia on ulosoton piirissä satoja tuhansia. Moni heistä matalan palkan alalta. Tulee etsiä keinoja, millä velkaantuneiden elämään löydetään helpotusta ja löytämällä motivaatio uudelleen työelämään. Velkaantunut suomalainen maksaa virheistään kalliisti ja palautuminen saattaa viedä vuosia. Tämä taas tulee yhteiskunnalle todella kalliiksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Valtion on taloudellisesti kannattavampaa saada ihminen töihin vaikka hän ei veroja maksaisi pienemmistä tuloistaan, kun maksaa hänelle asumiskustannukset ja toimeentulotuen. Veroja joka tapauksessa jokainen meistä maksaa kaikesta kuluttamisestaan."

Näin juuri. Siksi valtion pitäisikin palkata työttömät tekemään rakentavaa työtä.

Työttömyyden poisto ja minimipalkan toteuttaminen

Toimituksen poiminnat