MikiSileoni

Valemediasta

Muistatteko kun Yle julkaisi jutun viikinkien haudasta löytyneille arabialaisille kuvioille?

Uppsalan yliopiston tutkimuksessa oli siis selvinnyt, että tyypillisesti viikinkikoristeluksi tulkitut geometriset kuviot viikinkien hautavaatteissa olivat arabiankielisiä kalligrafiamerkkejä. Näissä oli ollut myös maininta muslimien jumalasta, Allahista. Toki peilikuvana, mutta olipahan vaan.

Paitsi että se ei sitten pitänytkään paikkansa. Historian kirjoituksia ei sittenkään tarvitse muuttaa Ylen toimittajien fantasioiden mukaiseksi. Fiktiosta oli tullut totta alun perin kun Uppsalan tutkijat ovat nähneet ja tulkinneet kalligrafiaa luultavasti täysin oman toiveajattelun perusteella.

Kalligrafia joka oli löytynyt Birkan kauppakaupungin alueen haudasta, oli tullut islamilaisessa maailmassa käyttöön vasta 500 vuotta kaupungin katoamisen jälkeen.

Koska Ylen toimittajat ovat sitoutuneet eettisiin ohjeisiin, jossa journalismi perustuu totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen jonka perusta on oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin sekä mahdollisimman tarkkoihin havaintoihin perustuvan maailmankuvan rakennusaineiden tarjoamiseen, jään suorastaan henkeäni pidätellen odottamaan toimittaja Annina Walleniuksen korjaavan tämän ilmiselvän valeuutisen johon moni muukin ulkomainen valtamedia innoissaan tarttui.

https://yle.fi/uutiset/3-9864897

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/allah-viking-burial-fabri...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Valeuutinen on keksitty, propagandatarkoituksessa sepitetty uutinen. Tuo oli oikea uutinen, arkeologien hypoteesi oli väärä.

Käyttäjän MikiSileoni kuva
Miki Sileoni

Kyllä se termi -valeuutinen- on täysin oikea jos katsotaan millä perusteella esimerkiksi MV-lehteä kuvaillaan valemediaksi ja heidän uutisiaan valeuutisiksi monien valtamedian toimittajien toimesta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ja vaikka olisi löytynytkin, mitä se olisi todistanut? Mielestäni YLE:n uutisoinnissa käytettin liian tarkoituksenhakuista ilmaisua puhuttaessa "yhteydestä islamiin", luoden mielikuvaa islamin harjoittamisesta, kun asian oisi voinut ilmaista oikeellisemminkin.

Täältä on löytynyt turkiskaupasta vastikkeeksi saatuja arabialaisia rahojakin, mutta ei se todista kulttuurin täällä olleen arabialainen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Viikingit veivät kaligrafian idän barbaareille? Olisiko tuosta otsikko Yleen?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

YLE;kö oikaisisi valeuutisensa? Ei ikinä!
Muutenhan se tunnustaisi valehdelleensa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Korjataan vielä yksi virhe. Viikingit kävivät kauppaa Bysantin keisarikunnan kanssa, jolla oli oma kukoistava silkkiteollisuus.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Älä pidätä henkeä liian kauan. Henki karkaa.

Toimituksen poiminnat